Hvad er en HR ansvarlig?

Du kommer inden for fagområdet Human Ressource (HR) overordnet set til at arbejde med det arbejdende menneske og tiltrækning, udvikling og fastholdelse af medarbejdere på en arbejdsplads. Du kommer kort sagt til at arbejde i en HR-afdeling med udvikling og koordinering af personer og job i en virksomhed.

Hvad er en HR-medarbejder?

HR-medarbejderen løser alle de opgaver, som vi lige har gennemgået. De har altså et bredt kompetencefelt.

Noget af det vigtigste for at en HR-medarbejder kan løs en opgave succesfuldt, er, at have føling med organisationen. De har tæt dialog med afdelingslederne, og de tropper fysisk op i afdelingerne.

Det skal ikke bare være HR for HR-arbejdets skyld. Alle opgaverne skal i sidste ende bidrage positivt til virksomhedens økonomi. Derfor er det en fordel, når en HR-medarbejder kan kombinere HRM med en økonomisk forståelse.

Alle opgaverne på HR-medarbejderens bord er søsat af HR-chefen, som lægger den overordnede linje for HR-afdelingen.

HR arbejder med intelligent MUS.

Hvad er en HR-ansvarlig?

HR-chefen har det overordnede ansvar for ledelsen af medarbejderne i HR-afdelingen. De er også kendt som personalechefen.

Lønsomhed er deres overordnede fokuspunkt – de har ansvaret for at virksomheden tjener flest mulige penge ved optimering af de menneskelige ressourcer. Deres fokus er altså i høj grad på det økonomiske aspekt.

Det økonomiske aspekt er i virkeligheden uadskilleligt fra det strategiske aspekt. Når HR-chefen lægger en strategi for optimering af de menneskelige ressourcer, så er målet at skabe vækst for virksomheden. Konkurrenterne skal have baghjul.

Optimeringen af de menneskelige ressourcer skal selvfølgelig være i tråd med virksomhedens overordnede forretningsplan. Derfor er det også HR-chefens opgave, at søge dialog med andre afdelingsledere og direktionen.

Eksempler på strategiske fokuspunkter for HR-chefen: 

  • Konkretisering af hvilke medarbejdere, virksomheden har behov for i fremtiden.
  • Guidelines for rekrutteringsprocessen.
  • Beskrivelse af organisatoriske processer, som har til formål at tiltrække, administrere, udvikle, motivere og holde på dygtige medarbejdere.

Når HR-chefen har sat kursen, så løser HR-medarbejderne de konkrete opgaver, som sikrer strategien indfries i praksis.

Læs mere om den HR ansvarlige på IPA Nordics hjemmeside